Baza wiedzy, Home

Wędzarnia z beczki – Twój klucz do domowych wędlin

Wędzarnia z beczki

Najprostszy i tani sposób na domowe wędliny

Smakowite wędzonki to wymarzony produkt niejednego z nas. Któż nie chciałby spróbować przepysznych wędlin, serów czy rybek? Dostępna jest szeroka gama różnych typów wędzarni: metalowe, drewniane, murowane. Wybór jest duży, ale jednym z najpopularniejszych i najprostszych rozwiązań jest wędzarnia z beczki.

Wędzarnia z beczki różni się wyglądem od innych wędzarni, jednakże świetnie spełnia swoje funkcje. Wędzonki wychodzą z niej aromatyczne i złociste. Własna wędzarnia z beczki to najprostszy i tani sposób na uzyskanie domowych wędlin. W końcu, wędzenie to jedna z najstarszych metod przygotowywania i konserwowania żywności.

Metalowa beczka – pierwszy krok do własnej wędzarni

W pierwszej kolejności zajmiemy się wędzarnią z beczki metalowej.

Wędzarnia z beczki

Na wędzarnię wystarczy stara metalowa beczka – stalowa lub ocynkowana, niemalowana w środku. Może być nawet pordzewiała, ale musi być czysta – bez zanieczyszczeń chemicznych (resztek farb, bitumów, oleju), które w momencie podgrzania emitowałyby szkodliwe lotne związki.

Drewniana beczka– alternatywa dla metalu

Wędzarnik może być również zrobiony z beczki drewnianej, np. po winie.

Wędzarnia z beczki

Wędzarnia z beczki drewnianej lepiej trzyma ciepło, w efekcie czego do wędzenia zużywa się mniej drewna, dodatkowo jest nieco łatwiej dostępna i według wielu osób prezentuje się w ogrodzie lepiej niż metalowa wędzarnia.

Wędzarnia z beczki – Konstrukcja

Niezależnie od materiału, konstrukcja takiej wędzarni jest podobna. Musi posiadać palenisko, przewód dymowy łączący palenisko z beczką i oczywiście komorę do wędzenia.

Proces wędzenia jest bardzo podobny, niezależnie od tego, czy używamy beczki metalowej czy drewnianej. Procedura wędzenia w obu przypadkach jest niemal identyczna.

Wędzarnia z beczki – gdzie ją postawić?

Bardzo ważny jest również dobór miejsca na wędzarnię. Zaleca się, aby ustawić wędzarnię z dala od zabudowań, w miejscu osłoniętym od wiatru. Musi to być miejsce bezpieczne, gdzie konstrukcja nie będzie stanowić zagrożenia dla bawiących się w pobliżu dzieci i zwierząt domowych.

Niezależnie od rodzaju, wędzarnia ustawiona w ogrodzie z pewnością ucieszy oko. Ale najważniejsze jest to, co z niej wyjdzie. Nie ma nic lepszego niż własne, wędzone wędliny. Przygotowując samodzielnie wędzonki, dokładnie znamy ich skład, wiemy, że są w pełni naturalne i pozbawione sztucznych polepszaczy.