Jak zbudować wędzarnię?
Marzysz o własnej wędzarni? Spróbuj zbudować ją samodzielnie!
Wielu z nas skrycie marzy o posiadaniu wędzarni, aby móc samodzielnie przyrządzać pachnące i złociste wędliny, sery, ryby, jednak nie ma pojęcia jak zbudować wędzarnię. Na rynku możemy spotkać wiele ofert sprzedaży wędzarni – chociażby wędzarnie drewniane, metalowe czy też betonowe. Kupić to sprawa prosta i mało absorbująca,jednak stworzenie samodzielnie wędzarni, bez wątpienia, przyniesie wiele korzyści i oczywiście satysfakcji. Przy tym zadaniu sami decydujemy, jakich materiałów użyjemy, jak wędzarnia będzie wyglądać i sami ustalamy jej koszt.
Biorąc pod uwagę satysfakcję i zadowolenie, warto zastanowić się, jak zbudować wędzarnię i podjąć się tego wyzwania.
1. Wybór miejsca
Zaczynając przygodę z konstrukcją wędzarni, musimy najpierw zacząć od wyboru miejsca na nią. Odpowiednie miejsce, w którym może być postawiona wędzarnia ogrodowa, powinno być wybrane w możliwie suchym miejscu w ogrodzie, a także powinno być, w miarę możliwości, jak najbardziej oddalone od budynków mieszkalnych. Dym z wędzarni ogrodowej może stanowić problem dla nas samych i może przeszkadzać sąsiadom, dlatego tak ważny jest wybór miejsca, któro jednocześnie powinno być równe i łatwo dostępne.
2. Określenie rodzaju wędzarni i zakup materiałów
Po wybraniu miejsca na wędzarnię w ogrodzie, kolejnym etapem jest określenie rodzaju wędzarni, jaką chcemy stworzyć, a co za tym idzie, zakup potrzebnych materiałów. W zależności od ilości posiadanego miejsca, umiejętności i dostępnych materiałów, budowa wędzarni może być zróżnicowana. Wędzarnia ogrodowa może być zbudowana z:
- metalu
- drewna
- cegieł lub kamieni (wędzarnia murowana).
Jak zbudować wędzarnię drewnianą?
Budowa wędzarni drewnianej jest bardzo podobna do konstrukcji metalowej. Wędzarnię drewnianą jest łatwiej wykonać od podstaw, dzięki czemu mamy wpływ na jej wielkość i inne charakterystyczne cechy.
Do zbudowania drewnianej wędzarni potrzebujemy desek z mocnego i odpornego na wilgoć materiału. W tym celu możemy użyć drewna drzew liściastych, takich jak buk czy dąb, jak również iglastych, typu sosna czy też świerk. Wędzarnia drewniana składa się z komory wędzarniczej z drewna, komina i paleniska metalowego.
Wykonanie komory wędzarniczej z drewna polega na zbiciu z desek dużej skrzynki, wyposażonej wewnątrz w poprzeczki do wieszania żywności, a na zewnątrz szczelne drzwiczki. Najlepszym rozwiązaniem w konstruowaniu wędzarni są blaty na pióro – wpust, wówczas mamy pewność, iż drzewo pracując nie spowoduje rozszczelnienia komory.
Deski najlepiej jest łączyć za pomocą wkrętów wykonanych z metalu odpornego na korozję.
Po wykonaniu drewnianej konstrukcji, następnie umieszczamy kolanko od spodu komory wędzarniczej. Należy pamiętać o drzwiczkach i termometrze w nich lub nad nimi. Łączymy kolanko z rurą i paleniskiem, przy czym rura powinna zachowywać lekki spad, licząc od wędzarni do paleniska. Pamiętaj, że drewniana komora powinna stać na nóżkach, umożliwiając montaż kolanka zaraz pod nim. Nowo powstałą wędzarnię powinno się przepalić przez kilka godzin na pusto.
Jak zbudować wędzarnię metalową?
Wykonanie wędzarni z metalu wymaga dość dużych umiejętności technicznych. Jeżeli chcemy ją wykonać od podstaw, musimy umieć obrabiać i spawać stal. Jeżeli nie posiadamy takich umiejętności, istnieje prostszy sposób.
Jako komorę wędzenia można wykorzystać czystą, metalową beczkę.
Po pierwsze z beczki usuwamy wieko, by zamocować w jej wnętrzu poprzeczki do zawieszania wędzonej żywności. W pokrywie wycinamy otwór, w który wkładamy rurkę do odprowadzenie dymu i obrabiamy krawędzie tak, by można było przykrywać beczkę. W dnie beczki wycinamy otwór do zamocowania paleniska.
Po drugie beczkę z komorą wędzenia ustawiamy na podstawie, tak by znajdowała się około 1 metra od ziemi. Kolano komina zamocowane w beczce łączymy elastyczną rurą kominową z paleniskiem. Jeżeli przygotujemy kilka długości rury łącznikowej, będziemy mogli regulować temperaturę wędzenia poprzez zmianę długości przewodu dymnego.
W tak przygotowanej samodzielnie wędzarni, możemy z cała pewnością przygotowywać wiele smakowitych i pachnących wędzonek.
Dla tych, którzy marzą o wędzarni metalowej z prawdziwego zdarzenia, z radością polecamy wędzarnię HERBORG. To niezawodne i solidne rozwiązanie, które zapewni doskonałe warunki do wędzenia.
Jak zbudować wędzarnię murowaną?
Najbardziej skomplikowana w przygotowaniu jest wędzarnia murowana. Nie dość, że jej umiejscowienie musimy dokładnie przemyśleć, to jeszcze samo jej wykonanie wymaga dużych umiejętności. Wędzarnia murowana składa się z paleniska pod zamkniętą kopułą, która przypomina piec. Co ważne nie posiada ona komina, a jedynie przewód dymowy w dolnej części. Dym płynie tym kanałem do wnętrza komory wędzarniczej, która zbudowana jest w formie wysokiej szafy z drzwiczkami i uchwytami do wędzenia wewnątrz.
Temperaturę dymu reguluje się poprzez umieszczenie żywności na niższych lub wyższych poprzeczkach. Przewód dymowy zwykle ma około 1 m długości, więc na jego końcu panuje temperatura około 45 stopni. Kanał dymny można wykonać z cegieł lub z grubej rury kamionkowej, jednak najczęściej prowadzi się go pod ziemią.
Konstrukcja wędzarni murowanej jest tak na prawdę trudna i pracochłonna, ale z pewnością posłuży nam ona na długie lata.
Podsumowując budowa wędzarni samodzielnie może być satysfakcjonującym projektem. W skrócie, wybierz odpowiednie miejsce, zdecyduj się na materiały i konstrukcję, montuj z uwzględnieniem bezpieczeństwa, dodaj niezbędne elementy wyposażenia, testuj i dostosuj ustawienia. Przede wszystkim pamiętaj o przestrzeganiu zaleceń producenta, lokalnych przepisów bezpieczeństwa i korzystaniu z odpowiednich narzędzi. W skrócie ciesz się wędzonymi smakami, które będziesz mógł przygotowywać w swojej własnej wędzarni.